Sinterklaas intocht Sporten op het smileyveld. Speel je mee? Voetballen op het Cruyff court. Wijkbijeenkomsten Wensen uit de wijk. Wijkcentrum Stroinkslanden De natuur dichtbij.

Sinterklaas intocht

Sporten op het smileyveld.

Speel je mee?

Voetballen op het Cruyff court.

Wijkbijeenkomsten

Wensen uit de wijk.

Wijkcentrum Stroinkslanden

De natuur dichtbij.

Akoestiek Sporthal Diekman verbetert

Elke Enschedeër is wel eens geweest, de Diekmanhal. De grootste sporthal van Enschede is vaak het decor van sportwedstrijden, evenementen en beurzen. Voor de corona uitbraak was dit ook de hal met de hoogste bezettingsgraad. Gebruikers klaagden al enkele jaren bij verhuurder Sportaal en eigenaar Vastgoed & Facilitair Bedrijf Enschede over de slechte akoestiek. 

De afgelopen jaren zijn er daarom meerdere onderzoeken en oplossingen aangedragen. De grootte van de hal zorgde voor een complexe puzzel waar menig leverancier zich op stuk heeft gebeten. Een oplossing die voldoet aan de huidig geldende normen was niet eenvoudig voor handen. TIG-Akoestiek heeft in opdracht van het Vastgoed & Facilitair Bedrijf Enschede het probleem rondom de slechte akoestiek in sporthal Diekman verholpen.

De grootste uitdaging in deze case lag hem in het feit de hal door middel van vijf scheidingswanden in zes zaaldelen verdeeld kon worden. Tot verkort waren er geen goede oplossingen voor dit soort situaties omdat de oudere scheidingswanden niet voldoende konden bijdragen aan een juiste akoestiek. Dit probleem doet zich veel voor, in op te delen, sporthallen in Nederland. TIG-Akoestiek heeft een oplossing bedacht en de akoestiek in drie fases verbeterd. 

De eerste fase betrof het aanbrengen van een oplossing onderlangs tegen de muren; het sporTIG wandsysteem. Uit alle metingen, analyses en simulaties bleek, dat maatregelen op het niveau waar geluid geproduceerd wordt, het meeste effect hebben en daarmee meest efficiënt zijn. 

In de tweede fase zijn 4 van de 5 scheidingswanden vervangen. Deze akoestische scheidingswand zou met name in de tussenzaaldelen, met neergelaten wanden, een forse bijdrage moeten leveren. Deze zijn speciaal ontwikkelt door TIG. 

Na het afronden van fase 1 en 2 zijn tussenmetingen gedaan, die uitwezen dat de akoestische waarden van de scheidingswanden in de praktijk nog gunstiger uitvielen dan de laboratorium waarden van deze nieuw ontwikkelde scheidingswand. 

Onlangs is de laatste fase uitgevoerd om de nagalmtijd conform de NOC*NSF norm te reduceren. Hierbij zijn bovenlangs aan twee zijden, speciaal ontworpen akoesTIG® screens aangebracht. De screens zijn voorzien van afbeeldingen van sporten die in de hal plaatsvinden, waardoor de hal een moderne uitstraling heeft gekregen. 

Uiteraard heeft er na de laatste fase ook een controlemeting plaatsgevonden en voldoen alle afzonderlijke zaaldelen en de gehele hal aan de nagalmtijd norm van vandaag de dag. 

Ook andere sporthallen, sportzalen en gymlokalen zijn voorzien van de benodigde akoestische panelen, zodat alle sportlocaties nu voldoen aan de nagalm norm.

 

14 mei 2020

---------------------------------

EINDE PERSBERICHT

04.jpg
dec-2010-5.jpg
IMG_2559.jpg
IMG_5001.jpg
IMG_6126.jpg
Schaatsen-Reerinklanden001.jpg
smiley.jpg
wilde-bosuilen-vliegen-uit-12-04-2010-8-.jpg