Sinterklaas intocht Sporten op het smileyveld. Speel je mee? Voetballen op het Cruyff court. Wijkbijeenkomsten Wensen uit de wijk. Wijkcentrum Stroinkslanden De natuur dichtbij.

Sinterklaas intocht

Sporten op het smileyveld.

Speel je mee?

Voetballen op het Cruyff court.

Wijkbijeenkomsten

Wensen uit de wijk.

Wijkcentrum Stroinkslanden

De natuur dichtbij.

 

Speciale activiteiten

Naast de dagelijkse activiteiten organiseert Smiley jaarlijks een aantal speciale activiteiten om het buiten sporten en spelen nog meer te stimuleren, zoals bijvoorbeeld Pasen, de JeugdViVa, buitenspelen voor basisscholen en Halloween. Het Sinterklaasfeest voor genodigden, gezinnen met jonge kinderen die het ofwel financieel minder breed hebben of door omstandigheden een leuke afsluiting van het jaar goed konden gebruiken, is na het succes van de pilot in 2018 opnieuw opgepakt en ruimer opgezet.

Pasen

Gelukkig konden we Pasen in Stroinkslanden 2022 weer vieren zoals vanouds. 67 Kinderen hadden zich vooraf online aangemeld en waren van tevoren in groepen ingedeeld zodat we het inschrijven op de dag zelf konden versnellen.
Kinderen van 4 t/m 7 jaar waren in twee groepen ingedeeld en mochten om beurten eieren zoeken in het Stroinksbos en een Paasstok versieren in Stroinkshuis. We hadden honderd eieren verstopt in het bos en door zo af en toe een hint te geven werden ze allemaal teruggevonden. Sterker nog: er werden zowaar nog een paar eieren gevonden van de jaren daarvoor. :-)

Moeilijker vindbaar waren het bronzen, het zilveren en het gouden ei. Omdat de vinder daarvoor een leuk prijsje kon winnen, waren we die natuurlijk extra goed verstopt.
De groepen kinderen van 8 t/m 12 jaar konden om beurten lasergamen, springen op het springkussen op het Stroinksplein, verzorgd door Sportaal, en mochten natuurlijk ook een Paasstok versieren onder begeleiding van de Smiley vrijwilligers en medewerkers van Alifa.
Nieuw dit jaar (2022) was dat de opvoedings-ondersteuningsgroep van Alifa een groep van 0 tot 4-jarigen (met een ouder) voor haar rekening nam. Zij mochten ook knutselen en een Paasstok versieren.

We kunnen samen met de medewerkers van Stroinkshuis, Alifa en Sportaal terugkijken op een zeer geslaagde activiteit.

JeugdViVa

Ieder jaar organiseren de speeltuinen en welzijnsorganisaties in Enschede in de zomervakantie JeugdViVa activiteiten voor de kinderen in Enschede. Iedere week wordt er wel ergens een ViVa georganiseerd. Zo ook bij Smiley Stroinkslanden. ViVa is een afkorting van VIer VAkantie en is bedoeld om ook kinderen die niet op vakantie gaan een leuke tijd te bezorgen.

De JeugdViVa is een van de grootste jaarlijkse activiteiten bij Smiley. Maanden van tevoren vindt overleg plaats en wordt er nagedacht over het programma om kinderen steeds weer te verrassen met nieuwe of vernieuwde onderdelen. Dit wordt door de vrijwilligers zelf als zeer prettig ervaren. Iedere keer wordt opnieuw een beroep gedaan op hun eigen inbreng en creativiteit.

De JeugdViVa bij Smiley is keer op keer een groot succes. Honderden kinderen kunnen een keuze maken uit een ruim aanbod aan sport & spel, zang & dans en crea workshops. Bij warm weer worden er bij de sport- en spelactiviteiten natuurlijk extra waterelementen toegevoegd.

Halloween

Halloween wordt in Nederland steeds populairder. Daarom bedacht het Smiley activiteitenteam om dit feest ook in Stroinkslanden te introduceren. Nooit hadden wij toen kunnen vermoeden dat wat in 2013 begon als een lampionoptocht door de wijk met 35 deelnemers zou uitgroeien tot een van de grootst opgezette activiteiten bij Smiley waaraan inmiddels jaarlijks ruim 500 kinderen en volwassenen zouden deelnemen.

De lampionoptocht werd in de jaren daarna omgetoverd tot ‘spooktocht’ voor kinderen t/m 12 jaar waarin zij in groepen samen met hun ouders een leuke tocht door de wijk en het aangrenzende Stroinksbos lopen. Langs de route staan ‘spookposten’ opgesteld, vrijwilligers die verkleed zijn als figurant volgens het thema van dat jaar, en zijn die plekken versierd. Bij deze posten krijgen ze dan iets lekkers. Om het voor meelopende ouders aantrekkelijker te maken is bedacht om de route als puzzeltocht uit te zetten met letters bij de posten die aan het einde van de tocht tot een woord gevormd konden worden. Voor sommige ouders een echte uitdaging. Natuurlijk is het Smiley terrein zelf die dag ook versierd in het Halloweenthema, is het mogelijk om iets te eten of drinken, kunnen de kinderen op de foto en is er muziek in Halloweensfeer.

Voor jongeren vanaf 12 jaar bestaat sinds 2015 de ‘Horrortocht’ later ‘Horror Night’ genoemd. Voor hen was de spooktocht namelijk niet eng en spectaculair genoeg, maar wilden zij ook graag Halloween vieren. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen ook aan de tocht deelnemen, echter dan wel onder begeleiding van een ouder. In het eerste jaar werd de horror- en spooktocht op dezelfde dag gehouden, maar vanwege het grote aantal aanmeldingen en om de activiteit nog veilig en in goede banen te kunnen blijven leiden is besloten de Halloweenactiviteit op 2 opeenvolgende dagen te houden.

Net als bij de spooktocht worden deelnemers vooraf via voorinschrijving in kleine groepen ingedeeld, maar kregen zij geen routebeschrijving mee. Deelnemers aan de Horror Night, de zogenaamde horrorgroepen, worden dan letterlijk het bos in gestuurd om opgewacht te worden door inmiddels ruim 100 figuranten die in groepen op diverse plaatsen langs de route verdekt opgesteld staan. De route is minimaal verlicht, enkel op gevaarlijke punten, om het schrikeffect te verhogen. In samenwerking met onder meer politie, Alifa jongerenwerk, wijkwelzijn SVEN, Traffic Security Nederland en met dank aan Landschap Overijssel voor het mogen gebruiken van het Stroinksbos is de Halloween activiteit uitgegroeid tot een groot succes.

 

Terug naar Terrein en Activiteiten Activiteitenprogramma